czwartek, 20 października 2016

SMAKI JESIENI - zupa z dyni



                    Za oknem zrobiło się już bardzo kolorowo jednak zimny deszcz nie zachęca
 do spacerów. Przyjemnie za to usiąść przy kominku z kubkiem dobrej herbaty i zjeść coś ciepłego
                                                                  i rozgrzewającego.




      Ugotowałam wywar na łopatce wieprzowej, cebuli, pietruszce i dużej ilości marchewki.
    Kiedy mięso było już miękkie dodałam kilka ziemniaków pokrojonych w większą kostkę
                                      i 2 dynie hokkaido również pokrojone w kostkę.
                      Dorzuciłam gałązkę selera naciowego, doprawiłam solą i pieprzem.
                   Na koniec kiedy dynia i ziemniaki były ugotowane, starłam trochę korzenia imbiru,
                             który dodał aromatu i sprawił, że zupa naprawdę rozgrzewa ;-)
                                      Mięso pokroiłam w kostkę i dodałam każdemu na talerz.






                                       Zupa jest gęsta, pełna warzyw i rozgrzewająca.




                         Na drugi dzień przygotowałam grzanki, zblendowałam zawartość garnka
                                                       i powstał bardzo gęsty krem.
                                     Jeżeli nie przepadacie za mdławym smakiem dyni
                zachęcam do użycia ziół, imbiru, pieprzu, które nadadzą zupie wyrazisty smak.






                                                                     SMACZNEGO  ;-)

4 komentarze:

  1. Czy ja się mogę do Ciebie wprowadzić??? U Ciebie jest tak pięknie i klimatycznie no i do tego ta zupka:)
    MNIAM!
    uściski cieplutkie

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie wygląda ta zupka i stół pięknie ustrojony. Pozdrawiam Wiolka z lubuskiego.

    OdpowiedzUsuń