Jesień pełna kolorów zawitała na naszych talerzach.
Zapraszam do przygotowania papryki faszerowanej fetą.
Takie danie serwowała moja bułgarska Babcia w Sofii, później Mama przygotowywała w domu. Przepis jest trochę zmodyfikowany, gdyż w Polsce ciężko dostać prawdziwy ser owczy sirene, feta przypomina jego smak.
SKŁADNIKI : papryki, czosnek, zielona pietruszka,
pasta pomidorowa lub przecier, feta i twaróg,
jaja, sól, pieprz, mąka do zageszczęnia.
Do mojego dania użyłam kilku kolorowych papryk. Do farszu : 3 kostki fety,
1 kostkę twarogu półtłustego, 3 jaja, kilka ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę,
natkę pietruszki , sól i pieprz do smaku.
Papryki odcięłam tworząc " pokrywki " z ogonkami,
wydrążyłam gniazda nasienne. Całą masę twarogową zmiksowałam.
Papryki wypełniłam farszem, ułożyłam w brytfance i podlałam rosołem
do około połowy wysokości papryk.
Przygotowane papryki włożyłam do nagrzanego do 220 st C pieca na około 20 min,
po tym czasie zmniejszamy temp. na około 180 st C i pieczemy aż się zrumienią.
Przygotowujemy sos z przecieru, wody, łyżki mąki, czosnku przetartego przez praskę, posiekanej natki, soli i pieprzu.
Na papryki nakładamy nasze pokrywki.
Przygotowany sos wlewamy do brytfanki i zapiekamy aż zgęstnieje.
SMACZNEGO ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz