czwartek, 20 października 2016
SMAKI JESIENI - zupa z dyni
Za oknem zrobiło się już bardzo kolorowo jednak zimny deszcz nie zachęca
do spacerów. Przyjemnie za to usiąść przy kominku z kubkiem dobrej herbaty i zjeść coś ciepłego
i rozgrzewającego.
Ugotowałam wywar na łopatce wieprzowej, cebuli, pietruszce i dużej ilości marchewki.
Kiedy mięso było już miękkie dodałam kilka ziemniaków pokrojonych w większą kostkę
i 2 dynie hokkaido również pokrojone w kostkę.
Dorzuciłam gałązkę selera naciowego, doprawiłam solą i pieprzem.
Na koniec kiedy dynia i ziemniaki były ugotowane, starłam trochę korzenia imbiru,
który dodał aromatu i sprawił, że zupa naprawdę rozgrzewa ;-)
Mięso pokroiłam w kostkę i dodałam każdemu na talerz.
Zupa jest gęsta, pełna warzyw i rozgrzewająca.
Na drugi dzień przygotowałam grzanki, zblendowałam zawartość garnka
i powstał bardzo gęsty krem.
Jeżeli nie przepadacie za mdławym smakiem dyni
zachęcam do użycia ziół, imbiru, pieprzu, które nadadzą zupie wyrazisty smak.
SMACZNEGO ;-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Czy ja się mogę do Ciebie wprowadzić??? U Ciebie jest tak pięknie i klimatycznie no i do tego ta zupka:)
OdpowiedzUsuńMNIAM!
uściski cieplutkie
Zapraszam Natalko :-)
UsuńSmakowicie wygląda ta zupka i stół pięknie ustrojony. Pozdrawiam Wiolka z lubuskiego.
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam Wiolu ;-)
Usuń