czwartek, 9 lutego 2017

ROZGRZEWAJĄCA POTRAWA

           
                        Na zimowe mroźne dni proponuję smaczną i rozgrzewającą zupę " Marokańską ". Zupa jest bez dodatku mięsa, za to na bazie ciecierzycy i soczewicy, które zawierają duże ilości białka. Oczywiście jak ktoś ma ochotę na stworzenie własnej wersji potrawy z powodzeniem może wprowadzić mięso urozmaicając jej smak. Mój Mąż znalazł przepis na internecie i to On serwuje ją w naszym domu ;-)




SKŁADNIKI: 500 g ciecierzycy ( namoczyć na noc jak fasolę, następnie ugotować ),
                        250 g czerwonej soczewicy, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, świeży imbir ( ok. 2,5 cm),
                        puszka pomidorów bez skórki lub świeżych, 3 łyżeczki mielonej kolendry ,
                        2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki chili w proszku, sól, pieprz,
                        1l bulionu warzywnego, 1/2l soku pomidorowego, natka pietruszki.

Cebulę zeszklić na oliwie, dodać posiekany imbir, czosnek i sproszkowane zioła. Dodać drobno pokrojone pomidory i zalać bulionem. Dodajemy soczewicę i gotujemy aż zmięknie. Wsypujemy część ciecierzycy, dolewamy sok pomidorowy i gotujemy jeszcze chwilę. Wszystko blendujemy dzięki czemu zupa nabierze gęstości. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wsypujemy pozostałą ciecierzycę. Zupę posypujemy natką pietruszki.










                     

                      A na koniec chciałam Wam pokazać moją radość z realizacji nagrody konkusu                                                                                    Ikea i Deccoria ;-)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz