czwartek, 20 października 2016
SMAKI JESIENI - zupa z dyni
Za oknem zrobiło się już bardzo kolorowo jednak zimny deszcz nie zachęca
do spacerów. Przyjemnie za to usiąść przy kominku z kubkiem dobrej herbaty i zjeść coś ciepłego
i rozgrzewającego.
Ugotowałam wywar na łopatce wieprzowej, cebuli, pietruszce i dużej ilości marchewki.
Kiedy mięso było już miękkie dodałam kilka ziemniaków pokrojonych w większą kostkę
i 2 dynie hokkaido również pokrojone w kostkę.
Dorzuciłam gałązkę selera naciowego, doprawiłam solą i pieprzem.
Na koniec kiedy dynia i ziemniaki były ugotowane, starłam trochę korzenia imbiru,
który dodał aromatu i sprawił, że zupa naprawdę rozgrzewa ;-)
Mięso pokroiłam w kostkę i dodałam każdemu na talerz.
Zupa jest gęsta, pełna warzyw i rozgrzewająca.
Na drugi dzień przygotowałam grzanki, zblendowałam zawartość garnka
i powstał bardzo gęsty krem.
Jeżeli nie przepadacie za mdławym smakiem dyni
zachęcam do użycia ziół, imbiru, pieprzu, które nadadzą zupie wyrazisty smak.
SMACZNEGO ;-)
środa, 12 października 2016
JESIEŃ W SIELSKIM DOMKU
Barwy jesieni zawitały w domu.
W kuchni kolory żółto-złotej kukurydzy i czerwieni jabłek.
W jadalni biel dyń ze szczyptą zielonej paproci przyniesionej z naszego lasu.
Stół z maszyny babci od Moni i Darka ;-)
Przy kominku cała paleta jesiennych barw - zółta nawłoć,
pomarańczowa miechunka oraz dynia, brązowe szyszki i kasztany.
Wszystkie świeczniki z pni robił Robert ;-)
Za oknem hula wiatr...
W domu za to cieplutko ;-)
Subskrybuj:
Posty (Atom)